Mjukkaka

Brittas mjukkaka

Ingredienser:

  • 1,5 l mjölk
  • 200–250 g margarin
  • 3 paket jäst
  • 1,5–2 dl sirap (ljus)
  • 1,5 l rågsikt
  • 1,5 l vetemjöl

Så här gör du:

Smält margarinet, alternativt använd flytande. Blanda i mjölk och sirap och låt blandningen bli fingervarm (cirka 37 grader). Lös jästen i lite av blandningen och tillsätt därefter resten av degvätskan. Tillsätt salt. Arbeta in så mycket mjöl att degen håller ihop, men fortfarande är ganska lös. Jäs degen i bunke tills den börjar vilja krypa över kanten.

Sätt ugnen på 275 grader. Den ska vara riktigt varm. Häll upp degen på en mjölad köksbänk och arbeta ihop den. Dela degen i handstora delar och rulla den i handflatorna en liten stund. Kavla tallriksstora kakor med vanlig kavel först – se till att ha lite extra mjöl till hands vid kavlingen – och därefter med kruskavel på båda sidorna. Har du ingen kruskavel kan du nagga med en gaffel. Kakorna ska vara ungefär ½ centimeter tjocka.

Lägg försiktigt de kavlade kakorna på dukar medan du slutför kavlingen. Grädda därefter brödet i den heta ugnen, två åt gången om det får plats. Det tar cirka 3-4 minuter men håll koll under gräddningen. Kakorna ska bli vackert gyllenbruna.

Lägg en handduk över de färdiga bröden, men njut först en nygräddad mjukkaka med smör som får sakta får smälta på brödytan. En delikatess à la Norrbotten

Etiketter: